ainonia

Aino Eeronheimo

BIO

80-luvun lopulla opiskelin Lapin Taidekoulussa Torniossa. Opintotarjonnassa oli melko niukasti kuvanveistoa, joten keskityin metalligrafiikkaan. Taiteilijan ura lähti lupaavasti nousuun, kunnes kotini tuhoutui tulipalossa kesällä 1992. Metalligrafiikan prässi ruostui käyttökelvottomaksi sammutusvedestä ja kaikki kotona olleet grafiikan vedokset paloivat. Samana syksynä aloitin kuvataidekasvatuksen opinnot Lapin yliopistossa Rovaniemellä.

Taiteen maisterin tutkinnon suorittamisen jälkeen työskentelin kuvataideopettajana Rovaniemellä Muurolan peruskoulussa ja lukiossa 18 vuotta, kunnes annoin viimein itselleni luvan keskittyä kokonaan taiteen tekemiseen.

Perustin lokakuussa 2019 yrityksen ja verkkokaupan nimeltä Ainonia. Työhuoneeni sijaitsee Helsingissä Roihupellon Taidekorttelissa Studio Savealla. Studio Savea on keramiikkataiteilijoiden yhteisö, jossa työskentelee yli 20 keraamikkoa. 
https://www.facebook.com/studiosavea/

TAITEILIJAN LAUSUNTO

Maailman tapahtumat, kiire ja suorituspaineet uhkaavat peittää alleen elämisen riemun ja aidon minuuden. Luonto tarjoaa meille lepopaikan ja sisäisen voiman lähteen. Sieltä  löytyy ovi  mielikuvitusmaailmaan. Aikuisetkin voivat lentää fantasian siivin ja rohkaistua elämään teeskentelemättä. Nostan taiteen avulla esiin sisäisen lapsen oikeudet ja suojelen niitä. 

Vahva luontosuhteeni syntyi jo varhain, kun vietin lapsuuteni kesiä mökillä Rovaniemellä. Seikkailin metsissä ja tein pitkiä uinti- ja sukellusretkiä. Puunrunkojen välistä pilkahtelivat ihmisten ja eläinten kaltaiset satuhahmot. Aaltojen alla seikkailivat mielikuvituskalat ja merenelävät. Tänään veistoksissani esiiintyvät mielikuvitustarinoiden sankarit, jotka välittävät luonnossa koettua iloa, vapautta ja salaperäisyyttä. 

Kolmiulotteisuus on aina ollut etusijalla taiteellisessa ilmaisussani. Olen veistänyt  jäätä, lunta ja puuta, hitsannut romumetallia, valanut veistoksia betoniin ja kipsiin, sulattanut kierrätyslasia ja tehnyt hopeakoruja. Keramiikka on kuitenkin luontaisin ilmaisukeino. Polttotekniikoiden ja kemiallisten reaktioiden vaikutus keraamiseen massaan,  väreihin ja kuvioihin on kiehtova tutkimuskenttä, jossa riittää haastetta loppuelämäksi. Silti haluan jatkuvasti oppia myös uusia kuvanveiston keinoja. Tällä hetkellä minua kiehtoo erityisesti puukuvanveisto ja keramiikan puupoltto