ainonia

BIO

Aino Eeronheimo

BIO

80-luvun lopulla opiskelin Lapin Taidekoulussa Torniossa. Opintotarjonnassa oli melko niukasti kuvanveistoa, joten keskityin metalligrafiikkaan. Taiteilijan ura lähti lupaavasti nousuun, kunnes kotini tuhoutui tulipalossa kesällä 1992. Metalligrafiikan prässi ruostui käyttökelvottomaksi sammutusvedestä ja kaikki kotona olleet grafiikan vedokset paloivat. Samana syksynä aloitin kuvataidekasvatuksen opinnot Lapin yliopistossa Rovaniemellä.

Taiteen maisterin tutkinnon suorittamisen jälkeen työskentelin kuvataideopettajana Rovaniemellä Muurolan peruskoulussa ja lukiossa 18 vuotta, kunnes annoin viimein itselleni luvan keskittyä kokonaan taiteen tekemiseen.

Perustin lokakuussa 2019 yrityksen ja verkkokaupan nimeltä Ainonia. Työhuoneeni sijaitsee Helsingissä Roihupellon Taidekorttelissa Studio Savealla. Studio Savea on keramiikkataiteilijoiden työhuonekollektiivi, jossa työskentelee yli 20 keraamikkoa.  

TAITEILIJAN LAUSUNTO

Olen nauttinut luonnosta jo lapsuudesta lähtien – vaellellut metsissä ja uinut kristallinkirkkaissa vesissä. Luonto tarjoaa minulle lepopaikan ja sisäisen voiman lähteen. Sieltä löytyy ovi mielikuvitusmaailmaan. Aikuisillakin on oikeus lentää mielikuvituksen siivin ja elää omana itsenään. Nostan taiteen avulla esiin sisäisen lapsen oikeudet ja suojelen niitä.

Veistoksissani esiintyvät mielikuvitustarinoiden sankarit, jotka välittävät luonnossa koettua iloa, vapautta ja salaperäisyyttä. Jokainen hahmo syntyy ainutlaatuisena yksilönä, herkästi sormenpäillä savea muotoillen tai rouheasti taltalla ja moottorisahalla puuta työstäen. Vaikka veistosten lähtökohta saattaa olla realistinen, niiden muotokieli on vapaasti tyylitelty. Teos voi saada alkusysäyksen esimerkiksi sanaleikistä, mielen näkymästä tai maailman ilmiöiden pohtimisesta.

Kolmiulotteinen muoto on aina ollut etusijalla taiteellisessa ilmaisussani. Olen veistänyt jäätä, lunta ja puuta, hitsannut romumetallia, valanut veistoksia betoniin tai kipsiin, sulattanut kierrätyslasia ja tehnyt hopeakoruja. Keramiikka on kuitenkin minulle luontaisin ja läheisin ilmaisukeino. Polttotekniikoiden ja kemiallisten reaktioiden vaikutus savimassaan, väreihin ja kuvioihin on kiehtova tutkimuskenttä, jossa riittää haastetta loppuelämäksi. Silti haluaisin jatkuvasti oppia lisää muistakin kuvanveiston keinoista. Tällä hetkellä minua kiehtoo erityisesti puukuvanveisto ja puupoltettu keramiikka.