BIO

Aino Eeronheimo

Teen humoristisia ja hellyttäviä eläinveistoksia Roihupellon Taidekorttelissa Helsingissä ja opetan keramiikkaa Tuusulan ja Nurmijärven opistoissa. Olen keramiikkataiteilija ja kuvataideopettaja (TaM).

80-luvun lopulla keskityin metalligrafiikkaan. Taiteilijan ura lähti lupaavasti nousuun, kunnes kotini tuhoutui tulipalossa 1992. Metalligrafiikan prässi ruostui käyttökelvottomaksi sammutusvedestä ja kaikki kotona olleet grafiikan vedokset paloivat. Samana syksynä aloitin kuvataidekasvatuksen opinnot Lapin yliopistossa Rovaniemellä. Taiteen maisterin tutkinnon suorittamisen jälkeen työskentelin kuvataideopettajana Rovaniemellä Muurolan peruskoulussa ja lukiossa 18 vuotta. Sanouduin irti virastani 2016 ja valmistuin keramiikka-artesaaniksi Axxellissa Espoossa 2017. Siitä lähtien olen keskittynyt keramiikkaan ja taiteelliseen luomiseen. Perustin lokakuussa 2019 keramiikkataidetta myyvän yrityksen ja verkkokaupan nimeltä Ainonia.

TAITEILIJAN LAUSUNTO

Olen nauttinut luonnosta jo lapsuudesta lähtien – vaellellut metsissä ja uinut kristallinkirkkaissa vesissä. Luonnon yksityiskohdat kutoutuvat ajatuksissani tarinoiksi, joissa ovat viime aikoina seikkailleet saukot, mielikuvituskalat, norpat ja jänikset. Taiteen tekemisen motiivina on luoda visuaalisia elämyksiä, jotka tuovat iloa arjen keskelle. 

Vaikka figuratiivisten eläinveistosten lähtökohtana ovat realistiset valokuvat, niiden muotokieli on vapaasti tyylitelty. Kalat syntyvät yleensä pelkästään mielikuvituksen ja sanaleikkien innoittamina. Eläimiin samastuminen on luontevaa; onhan meillä samat perustarpeet – juoma, ruoka, lämpö ja lajikumppanit. Elämän monimutkaisuus ja hämmentävyys häipyvät hetkeksi eläimiä katsellessa.

Kolmiulotteinen muoto on aina ollut etusijalla taiteellisessa ilmaisussani. Olen veistänyt jäätä, lunta ja puuta, hitsannut romumetallia, valanut veistoksia betoniin ja kipsiin, sulattanut kierrätyslasia ja tehnyt hopeakoruja. Keramiikka on kuitenkin minulle luontaisin ja läheisin ilmaisukeino. Polttotekniikoiden ja kemiallisten reaktioiden vaikutus keraamiseen massaan, väreihin ja kuvioihin on kiehtova tutkimuskenttä, jossa riittää haastetta loppuelämäksi. Tällä hetkellä minua kiinnostaa eniten keramiikan puupoltto.