BIO

Aino Eeronheimo

Aino Eeronheimo valmistaa humoristisia ja hellyttäviä eläinveistoksia Roihupellon Taidekorttelissa Helsingissä ja opettaa keramiikkaa Tuusulan ja Nurmijärven opistoissa. Hän on keramiikkataiteilija ja kuvataideopettaja (TaM).

80-luvun lopulla Aino Eeronheimo keskittyi metalligrafiikkaan. Taiteilijan ura lähti lupaavasti nousuun, kunnes hänen kotinsa tuhoutui tulipalossa 1992. Metalligrafiikan prässi ruostui käyttökelvottomaksi sammutusvedestä ja kaikki kotona olleet grafiikan vedokset paloivat. Samana syksynä hän aloitti kuvataidekasvatuksen opinnot Lapin yliopistossa Rovaniemellä. Taiteen maisterin tutkinnon suorittamisen jälkeen hän työskenteli kuvataideopettajana Rovaniemellä Muurolan peruskoulussa ja lukiossa 18 vuotta. Hän irtisanoutui virastaan 2016 ja valmistui keramiikka-artesaaniksi Axxellissa Espoossa 2017. Siitä lähtien hän on keskittynyt keramiikkaan ja taiteelliseen luomiseen. Hän perusti lokakuussa 2019 keramiikkataidetta myyvän yrityksen ja verkkokaupan nimeltä Ainonia.

TAITEILIJAN LAUSUNTO

Aino Eeronheimo on nauttinut luonnosta jo lapsuudesta lähtien – hän on vaellellut metsissä ja uinut kristallinkirkkaissa vesissä. Luonnon yksityiskohdat kutoutuvat hänen ajatuksissaan tarinoiksi, joissa ovat viime aikoina seikkailleet saukot, mielikuvituskalat, norpat ja jänikset. Hänen taiteensa motiivina on luoda visuaalisia elämyksiä, jotka tuovat iloa arjen keskelle. 

Vaikka figuratiivisten eläinveistosten lähtökohtana ovat realistiset valokuvat, niiden muotokieli on vapaasti tyylitelty. Kalat syntyvät yleensä pelkästään mielikuvituksen ja sanaleikkien innoittamina. Eläimiin samastuminen on luontevaa; onhan meillä samat perustarpeet – juoma, ruoka, lämpö ja lajikumppanit. Elämän monimutkaisuus ja hämmentävyys häipyvät hetkeksi eläimiä katsellessa.

Kolmiulotteinen muoto on aina esiintynyt avainroolissa Aino Eeronheimon taiteellisessa ilmaisussa. Hän on veistänyt jäätä, lunta ja puuta, hitsannut romumetallia, valanut veistoksia betoniin ja kipsiin, sulattanut kierrätyslasia ja tehnyt hopeakoruja. Keramiikka on hänelle luontaisin ja läheisin ilmaisukeino. Polttotekniikoiden ja kemiallisten reaktioiden vaikutus keraamiseen massaan, väreihin ja kuvioihin on kiehtova tutkimuskenttä, jossa riittää haastetta loppuelämäksi. Nykyisin häntä kiinnostaa eniten keramiikan puupoltto.