ainonia

Ainonian tarina

Perustin lokakuussa 2019 yrityksen nimeltä Ainonia. Nimi juontaa juurensa lapsuusmuistoon. Kirjoitin nimeni pienenä nurin perin. Isoveli oli jo koulussa ja kertoi, että olen kirjoittanut ONIA. Korjasin kummastellen kirjaimet virallisesti oikeinpäin – mielestäni aivan väärin päin – ja toistelin mielessäni AINO ONIA. Ainonia-nimi muistuttaa minulle lapsenomaisen kummastelun, ilmiöiden tutkimisen, ihastelun ja ilon tärkeydestä taiteen tekemisessä.

Katsaus taaksepäin

Ensimmäinen tilaustyö: 6-vuotiaan tytön muotokuva

Kuvataide ja musiikki kulkivat elämässäni käsikynkkää. Kun työelämäkokeilujen jälkeen tuli ammatinvalinnan aika, vaaka kallistui kuvataiteen puolelle. Opiskelin kolme vuotta Lapin Taidekoulussa Torniossa. Matka kotoa Ivalosta pienen pojan kanssa oli pitkä, mutta saimme viettää enemmän aikaa isomummu Ingridin kanssa, joka asui Haaparannalla. Taidekoulu täytti kaikki odotukseni. Tiesin, että haluan työskennellä taiteen parissa.

Perheenäitinä rahaakin oli ansaittava. Taidekoulun jälkeen työskentelin pari vuotta luokanopettajan sijaisena Nellimin ala-asteella ja sen jälkeen Ivalon lentokentällä viestivalvojan sijaisena. Kun väkeä vähennettiin, ja jäin työttömäksi, päätin jatkaa opintoja Lapin Yliopistossa ja suoritin taiteen maisterin tutkinnon. Valmistuttuani toimin kuvataideopettajana Rovaniemellä Muurolan peruskoulussa ja lukiossa 18 vuotta.

Oli kiehtovaa ja palkitsevaa tukea nuorten taiteellista kasvua ja etsiä yhdessä ratkaisuja ideoiden toteuttamiseen. Omaan taiteelliseen työskentelyyn en kuitenkaan pystynyt keskittymään. Päätin kerätä rohkeutta ja astua kohti muutosta, jossa taiteen tekeminen saisi suuremman roolin.

Opiskelin Espoossa Axxell Överbyssä keramiikka-artesaaniksi 2015–2017 ja suoritin Vantaan Careeriassa yrittäjän ammattitutkinnon 2018–2019. Keramiikan kemiallisten reaktioiden ihmeet ja kolmiulotteisen muotoilun imu saivat minut ryhtymään hullunrohkeaan hankkeeseen – perustin yrityksen ja aloin toimia päätoimisena taiteilijana. Ateljeeni on Helsingin Roihupellossa Savea ry:n tiloissa. Osallistun aktiivisesti taidenäyttelyihin. Viimeaikaisiin ja tuleviin näyttelyihin voit tutustua täällä. Muista näyttelyistäni löydät tietoa CV-sivulta.

Toimin keramiikan tuntiopettajana Nurmijärven opistossa sekä tarjoan keramiikan yksilö- ja pienryhmäopetusta Ainonian ateljeessa Roihupellossa Helsingissä.

Ensimmäistä kalaa tekemässä Axxellissa 2017
Keramiikka-artesaaniopintojen päättötyö "Kalojen lemmikki" 2017