Ainonian näyttelyitä  |  syksy 2020 – joulukuu 2021

Täällä voit kurkistaa Aino Eeronheimon tuleviin ja viimeaikaisiin näyttelyihin. Koronan takia näyttelyvieraiden määrää on ollut pakko rajoittaa joissakin näyttelyissä, eikä avajaisia ole yleensä voitu järjestää. Kohtaamiset ovat olleet pienimuotoisia, mutta olen iloinnut niistä täysillä! <3 

Tulevat näyttelyt

 • Ornamo Design Joulu 2021, 4.–6.12.2021, Kaapelitehdas, Helsinki
 • Yksityisnäyttely ”Rannalla ja pinnan alla” 18.–23.12.2021, Galleria 12, Helsinki
 • Haagan Taideseuran yhteisnäyttely 21.2–7.3.2022, Kaapelitehdas, Helsinki
 • Yhteisnäyttely ”Hevospeliä” 9.4.–28.4.2022 Galleria Art Frida, Helsinki

Meneillään olevat näyttelyt

 • Haagan Taideseuran näyttely 7.–29.9.2021 Galleria Albert IX, Helsinki
 • Omat polut, jaetut tilat 14.9.–2.10.2021, Studio Savean keramiikkataiteen yhteisnäyttely, Laterna Magica, Helsinki

Menneet näyttelyt

 • Tapani Kokon ja Jari Vesterisen puu- ja keramiikkaveistoskurssien yhteisnäyttely 7.–19.9.2021, Galleria Alli, Kerava
 • Konstrundan 2021 ja Roihupellon Taidekorttelin avoimet ovet 4.–5.9.2021, Laippatie 21, Helsinki
 • Takaisin luontoon – Back to Nature 9.–29.8.2021, Galleria Kookos, Helsinki. Pääset katsomaan näyttelyä täältä.
 • Ornamon Teosmyynti, verkossa 15.2-21.3.2021 ja Kaapelitehtaan Puristamossa 13.3-21.3.2021, Helsinki. Pääset katsomaan näyttelyä täältä.
 • Seppo Piirainen ja Aino Eeronheimo 29.1.–28.2.2021, Galleri Emilié, Loviisa
 • Ornamo Design Joulu 24.11.–24.12 2020 verkkotapahtuma
 • Haagan Taideseuran vuosinäyttely 2.–15.11.2020, Kaapelitehtaan Puristamo, Helsinki
 • Veden symboliikkaa 3.–22.10.2020, Galleria Fogga, Helsinki
 • Konstrundan ja Roihupellon Taidekorttelin avoimet ovet 12.-13.9.2020

Tulevat näyttelyt

Olosuhteisiin nähden Galleria Foggan ja Galleri Emilien näyttelyissä töitä meni aika hyvin kaupaksi. Ehkä näyttelyvieraat ovat kokeneet olonsa turvallisemmaksi pienemmissä gallerioissa. 

Ornamon Teosmyyntiin 13.–21.3.2021 piti varata vierailuaika netissä. Varauskalenterissa oli tarjolla aikoja vain 6 ihmiselle kerrallaan, koska myös henkilökunnan lukumäärä täytyi ottaa määrässä huomioon. Ornamo Design Joulu 2020 järjestettiin pelkästään verkkotapahtumana.

Ainonian korona-aika

Vuosi 2020 on tuonut mukanaan mullistuksia. Covid-19 on ravisuttanut koko maailmaa. Koronan takia Ornamon teosmyynti oli kauttaaltaan tappiollinen. En myynyt yhtään teosta, vaikka edellisenä vuonna viidestä teoksestani ostettiin kolme. Myös Ornamon Design Joulu siirrettiin verkkoon. Haagan Taideseuran näyttely Kaapelitehtaalla siirrettiin maaliskuulta marraskuulle. Koska kuulun riskiryhmään astman takia, olin muutenkin päättänyt jättää joulunajan suuret myyntitapahtumat väliin.

Korona-aika on tuonut esiin myös myönteisiä asioita:

 • Sain tehtyä kotisivuilleni verkkokaupan.
 • Taike myönsi minulle 3000 euron korona-apurahan. Olen voinut ostaa savea ja muita raaka-aineita, kattaa vuokrakuluja sekä maksaa kaksi näyttelyvuokraa: osallistumiseni Galleria Foggan Veden symboliikka-näyttelyyn 3.–22.10.2020 sekä joulukuun 2021 Galleria 12 näyttelyn . Apurahaan liittyy myös virallisen tahon tunnustus siitä, että veistosteni taiteellinen taso on noteerattu.
 • Liityin Taidekortteliin. Roihupellon alueella aktiivisesti vaikuttava Taidekortteli ry edistää taiteilijoiden yhteistyötä, toimintamahdollisuuksia ja näkyvyyttä. Taidekorttelin ansiosta Ainonian pajalla vieraili Konstrundanin aikaan 98 kävijää. Työhuoneessa oli kerrallaan minun lisäkseni enintään 4 henkilöä. Konstrundan oli kaksipäiväinen.
  http://taidekortteli.fi
  https://konstrundan.fi/sv/start/
 • Päätin asettaa oman terveyteni etusijalle. Ryhdyin noudattamaan ketogeenista ruokavaliota Anni ja Fredu Sirviön valmennusten avulla ja ryhdyin kävelemään päivittäin yli 10 000 askelta. Paino on pudonnnut puolessa vuodessa yli 20 kiloa ja vyötäröltä on lähtenyt saman verran senttejä. Nautin metsäpolkujen vaihtelevista maisemista, puiden juurien, kivikoiden ja jyrkänteiden tuomista motorisista haasteista, kalliosta, puista, kasveista, linnuista ja raittiista ilmasta. Fyysisen hyvinvoinnin lisäksi ajatukset ovat selkeytyneet ja uusia ideoita syntyy myös keramiikassa. Olen kaivanut esiin parikymmentä vuotta vanhoja vaatteita ja huomannut ne väljiksi. Ompelukone on surissut, kun olen kaventanut niitä sopiviksi.

Saukot ja kalat Ornamon Teosmyynnissä 2020

Ornamon Teosmyynti järjestettiin Helsingin Kaapelitehtaalla 7.-15.3.2020. Näyttely oli avoinna normaaliin tapaan koronaviruksesta huolimatta, mutta pandemia vaikutti hillitsevästi sekä kävijämäärään että myyntiin. Näyttelyssä noudatettiin turvavälejä ja henkilökunta kiinnitti hygieniaan erityistä huomiota.

Ainonialta oli mukana näyttelyssä saukkojen yhtye The Lutra Lutra Band ja viisi Vedenalaisen lähetystön edustajaa, joista pääsivät esille Merkurius valas, Faaraokrotti ja Sinisilmäkala sekä näyttelyn loppupuolella myös Kunkkukrotti.

Monumenttikeramiikkaa

Osallistuin monumenttikeramiikan työpajaan kesällä 1997 opiskellessani Lapin yliopistossa taiteen maisteriksi. Karoliina Niemelä toimi tuolloin keramiikan yliopisto-opettajana. Tein kaksiosaisen Ictys-veistoksen, joka muistutti ulkonäöltään valaan ja kalan risteytystä.

Lue lisää

Nakuraku vaihe vaiheelta

Pikkuinen kuutti saa perusteellista hierontaa. Kiillotan veistokset Perusta ostetulla sydämenmuotoisella kivellä nahkakuivassa vaiheessa, eli veistos on jähmettynyt muotoonsa, mutta pinta on vielä kostea ja muokattavissa. Norpat ovat syntyneet matalapolttoisesta rakusavesta ja ovat sisältä onttoja. Pinta kiillotetaan, jotta lasite lähtisi helpommin pois viimeistelyvaiheessa. Kiillottamisen jälkeen norpat odottelevat kuivumistaan ja raakapolttoon pääsyä.

Puput ovat jo ehtineet kuivua. Ne ovat saaneet paikan keramiikkauunissa. Lämpötila nousee 950 asteeseen.

Seuraavaksi puput sivellään lasitteen estoaineella, joka estää lasitteen kiinnittymistä esineen pintaan. Tämän jälkeen puput saavat ylleen lasitekerroksen. Alueet, joihin ei tule lasitetta, muuttuvat rakupoltossa mustaksi. Jätin paljaaksi silmät, korvannipukat, nöpönenät ja suut. Olen värjännyt lasitteen estoaineen tavallisella pullopeitevärillä, jotta huomaisin paremmin kohdat, joista lasite vielä puuttuu.

Rakupoltto täytyy tehdä ulkona paloturvallisuuden vuoksi. Poltoista on ilmoitettava etukäteen palolaitokselle. Teräksinen kaasupullo suojaa nestekaasua jäätymiseltä komposiittipulloa paremmin. Viileällä kelillä kaasupullo kannattaa upottaa lämmintä vettä sisältävään saaviin. Kaoliinivillasta ja tulenkestävästä metalliverkosta tehty uuni on ostettu Varnialta. Lisäksi tarvitaan pari metallista, kannellista pönttöä savustusta varten, sahanpurua, rakupihdit, joilla esineet nostetaan 1000-asteisesta uunista, uunihanskat, sytytin, sammutuspeite sekä vesisaavi, johon veistokset upotetaan jäähtymään savustuksen jälkeen.

Uuniin mahtui tällä kertaa neljä pupua ja neljä norppaa. Lämpömittarin anturi sojottaa uunin seinämän läpi.

Kun uunin lämpötila on noin 1000 astetta, punahehkuiset puput ja norpat nostetaan pihdeillä savustuspönttöön. Sekaan heitellään lisää purua ja laitetaan kansi päälle. Lasite säröilee ja savu maalaa kuvioita esineiden pintaan. Kun kansi avataan seuraavaa veistosta varten, täytyy olla varovainen, koska liekit leimahtavat korkealle.

Kun työt ovat savustuneet 10-15 minuuttia, ne nostetaan pihdeillä hankeen tai vesisaaviin. Lasitetta ja estoainetta rapisee pois veistoksen pinnalta. Loput rapsutellaan pois veitsellä.

Mitä pienempi ja yksityiskohtaisempi esine on, sitä hankalampaa on saada lasitetta ja estoainetta irtoamaan. Puhdistus kannattaa tehdä vesiastiassa, jotta haitallinen pöly ei vahingoittaisi keuhkoja. Veistosten puhdistamiseen kuluu yleensä pari työpäivää.

Valmiita norppia ja pupuja löydät täältä:

https://ainonia.com/norppia/

https://ainonia.fi/pupuja/